Chcem podať podnet

viac



Chcem sa poradiť

viac







EURES

DOBROVOĽNÍCTVO.COM

Národná non-stop linka pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212

Detstvo bez násilia

Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky

Národný inšpektorát práce

Sociálna poisťovňa

 

Podklady k zúčtovaniu dotácie za rok 2021

K zúčtovaniu dotácie na stravu je žiadateľ povinný najneskôr do 15.02.2022 úradu predložiť počet odstravovaných detí za každé výchovné zariadenie, jednotlivo po mesiacoch za rozpočtový rok 2021. Nakoľko žiadatelia už v mesiaci júl 2021 predložili úradu oznámenie o počte odstravovaných detí za obdobie od 01.01.2021 do 30.06.2021, ak dodatočne žiadateľ nezistil nezrovnalosť v údajoch o počte detí zaslaných úradu, je k zúčtovaniu dotácie postačujúce predložiť oznámenie o počte odstravovaných detí nasledovne:

  • mesiace júl – august 2021 za MŠ, a to v časti A tabuľky, nakoľko vzhľadom na prechodné ustanovenie zákona o dotáciách účinného od 01.08.2021, deťom v MŠ bola dotácia na stravu poskytovaná v mesiaci august 2021 podľa zákona účinného do 31.07.2021 (plošné poskytovanie dotácie deťom v poslednom ročníku MŠ, suma dotácie 1,20 eur/denne);

  • mesiace september –  december 2021 za MŠ a ZŠ, a to v časti B tabuľky, ktorá už zohľadňuje novú právnu úpravu zákona o dotáciách účinnú od 01.08.2021 (oprávnené deti na poskytnutie dotácie sú deti v HN/ŽM, deti bez nároku na tzv. zvýšený daňový bonus, suma dotácie 1,30 eur/denne);

  • mesiac august 2021 za letné školy, a to v samostatnej časti B tabuľky, nakoľko dotácia na stravu v letných školách bola poskytovaná už podľa novej právnej úpravy zákona o dotáciách účinného od 01.08.2021. Túto časť tabuľky vypĺňa len ten zriaďovateľ ZŠ, ktorý informoval úrad v mesiaci august 2021, že sa zapojil do projektu letnej školy, ktorý bol schválený MŠVVaŠ SR. Okrem počtu odstravovaných detí počas letnej školy uvedených v Oznámení o počte odstravovaných jedál, žiadateľ zároveň úradu predkladá menný zoznam oprávnených detí, ktoré sa zúčastnili letnej školy a odobrali obed počas letnej školy.

Žiadateľ v príslušnom kalendárnom mesiaci môže do zúčtovania zahrnúť len oprávnené dieťa. Do zúčtovania žiadateľ zahrnie aj dieťa, na ktoré nebola poskytnutá dotácia, a to v súlade s oznámením úradu o prepočítaní sumy dotácie, v ktorom je uvedené, od ktorého mesiaca bolo „nové dieťa“ oprávnené na poskytnutie dotácie. Do zúčtovania dotácie nie je možné zahrnúť dieťa, na ktoré bola poskytnutá dotácia, ak sa dodatočne preukázalo, že toto dieťa nebolo oprávnené na poskytnutie dotácie (napr. rodič dodatočne ohlási zriaďovateľovi, že na dieťa v období poskytovania dotácie na stravu poberal aj tzv. zvýšený daňový bonus). Finančné vysporiadanie takto neoprávnene zaplatených obedov dieťaťu prebieha medzi rodičom a žiadateľom.

 

 

Prílohy:

Oznámenie o počte odstravovaných jedál [ XLSX]

Zoznam oprávnených detí v letnej škole [ DOCX]

 



 

Dátum vytvorenia stránky: 16.12.2021

Tlačiť