Chcem podať podnet

viac



Chcem sa poradiť

viac







EURES

DOBROVOĽNÍCTVO.COM

Národná non-stop linka pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212

Detstvo bez násilia

Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky

Národný inšpektorát práce

Sociálna poisťovňa

 

Informácia k zúčtovaniu dotácií za rok 2023

V zmysle § 14 ods. 4 zákona č. 544/2010 Z. z. o  dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“) je žiadateľ povinný do 31.03.2024 zúčtovať dotáciu na podporu výchovy k plneniu školských povinností dieťaťa (ďalej len „dotácia na školské potreby“) a dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnutú v rozpočtovom roku 2023. V tomto termíne je žiadateľ povinný vrátiť nevyčerpanú dotáciu na účet príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len „úrad“) a zároveň odviesť výnosy z poskytnutej dotácie. Za prijímateľa sa nevyčerpané finančné prostriedky (dotácia) nevracajú, ak ich suma nepresiahne 5 eur. Výnosy z poskytnutej dotácie je však potrebné odviesť bez ohľadu na ich výšku.

K zúčtovaniu dotácie je nevyhnuté predložiť úradu podklady najneskôr do 15.02.2024, a to nasledovne:

  • dotácie na školské potreby - žiadateľ predkladá originály, resp. osvedčené kópie dokladov preukazujúce využitie dotácie (napr. faktúry, príjmové doklady, objednávky k zakúpeniu učebníc, pracovných zošitov, písacích potrieb a pod., z ktorých sú zrejmé počty detí a či ide o deti z domácností v hmotnej núdzi (ďalej len „deti v HN“) alebo deti z domácností, ktorých príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „dieťa v ŽM“);

  • dotácie na stravu - žiadateľ predkladá počet odstravovaných detí/obedov za každé výchovno-vzdelávacie zariadenie, jednotlivo po mesiacoch za rozpočtový rok 2023 na tlačive - Oznámenie o počte odstravovaných obedov za rok 2023. Nakoľko žiadatelia už v mesiaci júl 2023 predložili úradu predmetné oznámenie za obdobie od 01.01.2023 do 30.06.2023, ak dodatočne žiadateľ nezistil nezrovnalosť v údajoch o počte detí/obedov zaslaných úradu, je k zúčtovaniu dotácie postačujúce predložiť oznámenie o počte odstravovaných detí/obedov vyplnené od mesiaca júl 2023.

Žiadateľ v príslušnom kalendárnom mesiaci môže do zúčtovania dotácie na stravu zahrnúť len oprávnené deti, ktoré uvádza do jednotlivých stĺpcov oznámenia v súlade s ich titulom oprávnenosti a stupňa vzdelávania (mladšie deti v MŠ v HN/ŽM podľa § 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách alebo všetky mladšie deti v HN v MŠ podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách; deti v ŽS (1. stupeň, 2. stupeň), v SŠ[1] a deti v poslednom ročníku MŠ, ktorým bola poskytnutá dotácia na základe žiadosti rodiča alebo fyzickej osoby, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu (ďalej spolu len „rodič“) podľa § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách), pričom deti z Ukrajiny sú vykazované samostatne. 

Do zúčtovania žiadateľ zahrnie aj dieťa, na ktoré nebola poskytnutá dotácia na stravu, a to v súlade s Oznámením úradu o prepočítaní sumy dotácie, v ktorom je uvedené, od ktorého mesiaca bolo „nové dieťa“ oprávnené na poskytnutie dotácie na stravu. V prípade detí, ktorým je dotácia na stravu poskytovaná podľa § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách, je dieťa oprávnené na poskytnutie dotácie na stravu od splnenia zákonnej podmienky na poskytnutie dotácie na stravu, ktorou je podanie žiadosti o túto dotáciu zo strany rodiča a zriaďovateľ je zodpovedaný za správne vykázanie počtu odobratých obedov detí (napr. Ak rodič požiadal o poskytnutie dotácie na stravu dňa 11.09.2023 a zriaďovateľ túto zmenu rozhodujúcich skutočností oznámil úradu do konca kalendárneho mesiaca, kedy táto zmena nastala, t. j. do 30.09.2023, v oznámení o prepočítaní sumy dotácie bude uvedené, že toto dieťa je oprávnené na poskytnutie dotácie na stravu od mesiaca september 2023, pričom však zriaďovateľ v oznámení o počte odstravovaných obedov toto dieťa vykazuje ako oprávnené na poskytnutie dotácie, až od splnenia zákonnej podmienky, ktorou je podanie  žiadosti zo strany rodiča dňa 11.09.2023).

Do zúčtovania dotácie nie je možné zahrnúť dieťa, na ktoré bola poskytnutá dotácia, ak sa dodatočne preukázalo, že toto dieťa nebolo oprávnené na poskytnutie dotácie (napr. rodič odvolal  svoju žiadosť o poskytnutie dotácie, dieťa sa nezúčastnilo vyučovania a/alebo neodobralo stravu). Finančné vysporiadanie takto neoprávnene zaplatených obedov dieťaťu prebieha medzi rodičom a žiadateľom.

Na základe podkladov predložených žiadateľom k zúčtovaniu dotácie úrad vykoná administratívnu finančnú kontrolu v zmysle zákona č. 357/2015 Z.  z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorej cieľom je overenie dodržiavania podmienok na poskytnutie a použitie verejných financií v zmysle zákona o dotáciách.

Po vykonaní administratívnej finančnej kontroly bude úrad žiadateľa informovať o výške dotácie, ktorú je žiadateľ povinný vrátiť, resp. o doplatku dotácie žiadateľovi. Úrad bude zároveň žiadateľa informovať o čísle bankového účtu, na ktorý je potrebné vrátiť nevyčerpanú dotáciu a odviesť výnosy z poskytnutej dotácie.

___________________________

[1] Deti, ktoré navštevujú prvý až štvrtý ročník osemročného vzdelávacieho programu v SŠ alebo prvý ročník päťročného vzdelávacieho programu v SŠ po prijatí na vzdelávanie v SŠ z ôsmeho ročníka ZŠ.


 

Dátum vytvorenia stránky: 05.12.2023

Tlačiť